Vi opsamler cookies til at gøre oplevelsen bedre. Når du benytter vores website, giver du samtykke til anvendelsen af cookies. Få mere at vide.
En god kop te
At tilberede og nyde en kop te er en oplevelse for både syns, lugte og smagssanserne, værdsat og dyrket over hele verdenen. For at opnå bedst mulig smag anbefaler vi følgende;
VAND
Anvend koldt og så blødt vand som muligt. I Danmark er der stor forskel på hårdhed og kalkindhold i vort drikkevand, hvorfor den samme te smager forskelligt fra hvor i landet den tilberedes. Som udgangspunkt anbefaler vi blødt vand med lavt kalkindhold, da kalken som oftest gør smagen mere flad og kedelig. Ligeledes får kalken i vandet en te til hurtigere at smage besk og bitter. I områder med hård vand, kan det anbefales at man køber kildevand og laver sin egen prøvesmagning for at smage forskel. Rooibos og Urteteer er som udgangspunkt ikke påvirket i større grad af hårdheden i vandet.
Oversigt over hårdhedsgrad i drikkevand
TRÆKKETIDER OG VANDTEMEPRATUR
En te smager bedst når den har trukket i tilpas længde. Vi oplyser altid på hver enkel te den anbefalede trækketid baseret på middelhårdt vand. Trækker teen længere end det oplyste minutantal er der risiko for at smagen bliver besk. Ønskes en kraftigere te, skal der anvendes mere te men samme trækketid. Rooibos og Urteteer indeholder ikke de samme stoffer som teplanten og kan som udgangspunkt trække evigt. Derfor er specielt disse teer velegnet som is teer.
En forkert temperatur på vandet ved brygning af teen, kan resultere i svag eller besk smag samtidig med at teens antioxidanter m.m. tager skader. Derfor er det vigtigt at den anbefalede temperatur overholdes for den bedste smagsoplevelse. I dag findes der el kedler designet til tefolket med mulighed for at indstille temperatur til alle typer teer, så vandet kun varmes op til den ønskede temperatur. Det er en god investering for både miljøet og økonomien.
Generelle trækketider og temperatur
Sort te: 4 minutter ved 100 grader varmt vand
Oolong te: 3-4 minutter ved 90 grader varmt vand
Grøn te: 3 minutter ved 80 grader varmt vand
Hvid/Gul te: 3 minutter ved 80 grader varmt vand
Rooibos te: 8-10 minutter ved 100 grader varmt vand
Urte te: 8-10 minutter ved 100 grader varmt vand
DOSERING
Vi anbefaler at der anvendes 10 gram te per liter. Ved en te med normal bladlængde vil det svare til 5 teskeer. Det er doseringen der afgør hvor kraftig en te der brygges – ikke trækketiden.
Ved nogle teer, f.eks. Pai Mu Tan, Tai Ping, Brænælde, Rødkløverblomst og myntete, skal der anvendes 5 spiseskeer i stedet da bladene her fylder mere end normale teblade.
OPTIMERING
I dag brygges og serveres te fra én og samme kande. Vil man dog prøve at optimere smagen , kan man prøve først at brygges teen helt uden filter i en forvarmet tekande. Tebladene har så mulighed for at ”svømme” rund og derved afgive mest mulig smag. Når teen har trukket færdigt hældes den over på ny kande forvarmet kande gennem tefilter eller te si, så bladene opsamles.
GEN-BRYG
På alle teer kan som udgangspunkt brygges minimum to gange. Dog vil der ved aroma teer opleves en forringelse af smagen.